15 marca klasa 1 i 2 liceum pod opieką Pań nauczycielek biologii i chemii – I. Jóźwiak i A. Majchrzak, udały się na wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, aby wysłuchać wykładu dr inż. Jacka Polaka pt. „Zielone światło dla zielonej biotechnologii”. Poznali jej definicję, zastosowania m.in. w rolnictwie, medycynie, ochronie środowiska czy przemyśle spożywczym. Dowiedzieli się na temat jej kolorowego podziału i zalet w genetycznym modyfikowaniu roślin. Pomaga im zwiększyć odporność na choroby, szkodniki i przedłuża okres ich przechowywania. Nadzieje wiązane z rozwojem roślinnej biotechnologii to tańsza produkcja większej ilości żywności, obniżenie zawartości alergenów, jak i konstrukcja roślin służących medycynie. Jako uczniowie cieszymy się, że mieliśmy okazje dowiedzieć się czegoś nowego spędzając czas poza szkołą.